Пятница, 17.05.2024, 12:02
Приветствую Вас, Гость | RSS
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Процессуальные документы » Господарський процес » Позовні заяви » позовна заява (порушення Правил користування електричною енергією)
позовна заява
дрейкДата: Вторник, 08.05.2012, 23:35 | Сообщение # 1
Сержант
Группа: Администраторы
Сообщений: 20
Репутация: 0
Статус: Offline
Господарський суд Дніпропетровської області

---------------------------------------------------------------
49600, м. Дніпропетровськ, вул. Куйбишева,1-а

Позивач: Фізична особа-підприємець
Горда Анатолій Михайлович
52561 вул. Чкалова, буд. 25, с. Новоолександрівка,
Синельниківського району,
Дніпропетровської області
Ідентифікаційний номер 2275023931,
номер засобу зв’язку: немає
номер електронної пошти: guard_service@list.ru

Відповідач: Публічне акціонерне товариство
"Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в
особі «Синельниківського району електричних
мереж»
52500, вул. Величая, буд. 1, м. Синельникове,
Дніпропетровська область,
ЗКПО 34367477
номер засобу зв’язку: невідомий
номер електронної пошти: невідомий

Без ціни позову

Позовна заява
про визнання недійсним рішення комісії Синельниківського району електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" по розгляду Акта від 02.08.2011р. Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією , оформленого протоколом від 30.09.2011р. № 44.

02.08.2011р. представниками відповідача - ПАТ "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі «Синельниківського району електричних мереж» було складено Акт Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією , згідно якого зазначено, що Позивачем – фізичною особою підприємцем Горда А. М., на фермі, що розташована за адресою: с. Новоолександрівка, вул. Леніна, 2, порушено п.1.3, 5.1, 6.40 зазначених Правил, що підтверджується Актом Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією.
30.09.2011р. відбулось засідання комісії Відповідача з розгляду Акту про порушення від 02.08.2011р. Д № 003158 на якому було прийнято рішення щодо Позивача, оформлене протоколом № 44 від 30.09.2011р, що підтверджується протоколом засідання комісії по розгляду акта про порушення споживачем Правил користування електричною енергією та/або умов договору № 44 від 30.09.2011р.
Згідно протоколу № 44 від 30.09.2011р зазначається про порушення Позивачем Правил користування електричною енергією у вигляді самовільного підключення струмоприймачів без дозволу електропередавальної організації, з метою без облікового споживання електроенергії, та прийнято рішення про нарахування за період з 02.08.2010р. по 02.08.2011р. за 12 місяців згідно з пунктом № 2.6, та за формулою № 2.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.
Позивач зазначає, що не здійснював дій, направлених на без облікове споживання електричної енергії, та не порушував п.1.3, 5.1, 6.40 Правил користування електричною енергією, та вважає що рішення комісії Синельниківського району електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" по розгляду Акта від 02.08.2011р. Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією , оформленого протоколом від 30.09.2011р. № 44 має бути визнано Судом недійсним з наступних підстав: між позивачем та відповідачем договір про постачання електричної енергії не укладено, тому позивач в розумінні ЗУ "Про електроенергетику" та Правил користування електричною енергією, не є споживачем електричної енергії і, відповідно до нього не можуть застосовуватися пункти 1.3, 5.1,6.40 цих Правил.
Оскільки між Позивачем та Відповідачем не існує договірних відносин щодо постачання електроенергії, Відповідач не наділений повноваженнями щодо прийняття будь яких рішень (стосовно оперативно-господарських санкцій та інше) по відношенню до Позивача. Правовідносини сторін з приводу можливого викрадання електричної енергії регулюються іншими галузями права (адміністративним чи кримінальним), а не господарським.
При цьому статтею 1 ЗУ „Про електроенергетику” також визначено, що споживачами електроенергії є суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують енергію для власних потреб на підставі договору про їх продаж та купівлю.
Також, в п. 1.2 Правил чітко визначено, що споживач електричної енергії це юридична або фізична особа, що використовує електричну енергію для забезпечення потреб власних електроустановок на підставі договору .
Крім того, на момент перевірки та складання Акту від 02.08.2011р. Д № 003158 електрична енергія Позивачем не споживалась, отже не порушувались вимоги Правил користування електричною енергією.
Сам акт від 02.08.2011р. Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією безпідставно засвідчує факт порушення норм ( 1.3, 5.1, 6.40 Правил), які до позивача не можуть бути застосовані з наступних підстав:
Так, п.1.3 Правил користування електричною енергією зазначає «Постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом». У зв’язку з тим, що позивач не є постачальником електричної енергії, зазначена норма не може бути до нього застосована.
Так, п.5.1. Правил користування електричною енергією зазначає « Договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.
Споживання електричної енергії без договору не допускається.
Між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом та споживачем, за взаємною згодою сторін, можуть бути укладені окремі договори про постачання електричної енергії за кожною площадкою вимірювання».
Факт споживання електричної енергії Позивачем не встановлено.
Відповідно до п.6.40 Правил у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006р. за N 782/12656 /далі-Методика/.
Проте, зазначених в п.6.40 Правил пошкоджень, чи зрив пломб в Акті від 02.08.2011р. Д № 003158 не зафіксовано (пошкодження відсутні).
Як вказано вище, згідно протоколу № 44 від 30.09.2011р. Відповідачем щодо Позивача прийнято рішення про нарахування за період з 02.08.2010р. по 02.08.2011р. за 12 місяців згідно з пунктом № 2.6, та за формулою № 2.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.
Проте, зазначене рішення є неправомірним з наступних підстав:
Пунктом № 2.6. Методіки визначено, що « Для розрахунку загального обсягу самовільно спожитої електричної енергії за Д береться сумарна кількість днів у
періоді від дня набуття споживачем права власності на електроустановку (але не більше сумарної кількості днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення) до дня усунення порушення».
В Акті від 02.08.2011р. Д № 003158 відсутні будь -які дані щодо наявності струмоприймачів, приєднаних відповідачем до електричної мережі, тобто дані про кількість електроустановок, їхнє токове навантаження, дати набуття позивачем права власності на них. За таких обставин, застосування пункту № 2.6. Методики є безпідставним.
Також, п. 2.7 Методіки зазначає « У разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 цієї Методики, та за наявності Договору величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (W , кВт.год) визначається за формулою …».
Таким чином, пунктом 2.7 Методики прямо встановлено порядок визначення обсягу та вартості самовільно спожитої електричної енергії в разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 Методики, та за умови наявності у такого споживача договору про постачання електричної енергії.
За таких обставин, застосування пункту № 2.7. Методики є безпідставним.
За приписами п. 6.42 Правил користування електричною енергією, на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.
Оскільки між позивачем і відповідачем договір про користування електричною енергією не укладався, Позивач не є Споживачем електричної енергії та відповідно Правила, як і Методика до нього застосовуватись не можуть.
Отже, рішення Відповідача по розгляду акта від 02.08.2011р. Д № 003158 про порушення правил користування електричною енергією, оформлене протоколом № 44 від 30.09.2011р.є неправомірним, прийнятим щодо неналежного суб’єкта - Позивача, за відсутністю повноважень у Відповідача щодо прийняття такого рішення, за відсутністю даних щодо наявності струмоприймачів, приєднаних Позивачем до електричної мережі, та на підставі неналежного доказу – акта від 02.08.2011р. Д № 003158, з порушенням Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, та не відповідає чинному законодавству.
Згідно статті 15 ЦК України «Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства»
Згідно статті 20 ГК України Держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів. Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; іншими способами, передбаченими законом.
Запобіжні заходи, відповідно до розділу V-1 ГПК України, до відповідача не вживалися.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, ст.. 20 ГК України, Правилами користування електричною енергією, Законом України "Про електроенергетику",
прошу Суд:
1. Визнати недійсним рішення комісії Синельниківського району електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" по розгляду Акта від 02.08.2011р. Д № 003158 про порушення Правил користування електричною енергією , оформленого протоколом від 30.09.2011р. № 44
2. Стягнути з Відповідача на користь Позивача 85 грн. державного мита та 236грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Додаток: копія паспорта Позивача
Копія протоколу від 30.09.2011р. № 44
Копія розрахунку по акту від 02.08.2011р. Д № 003158
Копія акта від 02.08.2011р. Д № 003158
Копія свідоцтва про державну реєстрацію позивача
Доказ сплати державного мита
Доказ сплати витрат на інф.- технічне забезпечення судового розгляду справи
Доказ направлення копії позовної заяви з доданими документами відповідачу

Фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності Горда Анатолій Михайлович

Дата_____________________________


Андрей Павлий
 
дрейкДата: Вторник, 08.05.2012, 23:40 | Сообщение # 2
Сержант
Группа: Администраторы
Сообщений: 20
Репутация: 0
Статус: Offline
Рішення суду апеляційної інстанції http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/23555263

Андрей Павлий
 
Процессуальные документы » Господарський процес » Позовні заяви » позовна заява (порушення Правил користування електричною енергією)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: